Zirai don maliyeti 21,5 milyar TL; çiftçiye destek 1,1 milyar lira

Zirai Dondan Etkilenen 36 Kentte Üreticiler Zor Günler Yaşıyor

Son dönemde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler ülke genelinde zirai don olaylarına neden olurken, en az 36 kent bu durumdan olumsuz etkilendi. Ziraat odaları ve üretici birlikleri yaşananları bir afet olarak nitelendirirken, birçok ziraat uzmanı da 2025 yılının meyve ve sebzeler için “yok yılı” olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TARSİM verilerine göre, don olaylarından kaynaklanan toplam zararın 21,5 milyar TL’yi bulduğunu belirtirken, ancak bu zararın sadece 1,1 milyar TL’sinin karşılandığına dikkat çekti.

10-11-12 Nisan tarihlerinde Türkiye’nin birçok bölgesinde sıcaklıkların -15 dereceye kadar düştüğünü hatırlatan Sarıbal, “Bu sadece bir don olayı değil, aynı anda radyasyon ve adveksiyon tipi donun görüldüğü, üretim alanlarını olumsuz etkileyen, meyve bahçelerini kavuran bir felaketti” ifadelerini kullandı.

Hasarın Yüzde 51’i Üzümde

Sarıbal, don felaketinin ürünlere olan etkisini rakamlarla açıklayarak “Hasarın yüzde 51’i üzümde, yüzde 15’i kayısıda, yüzde 10’u fındıkta, yüzde 7’si ise şeftali ve nektarında meydana geldi. Eğer çiftçilere aktif donla mücadele teknikleri olan suni sisleme, su uygulama, havayı karıştırma, ısıtma sistemleri gibi destekler sağlansaydı, bu kayıpların önemli bir kısmı önlenebilirdi” şeklinde konuştu.

“Bu Anlayışla Ne Gıda Enflasyonu Düşer, Ne Tarım Ayakta Kalır, Ne Kırsal Kalkınır”

Yaşanan doğal felakete karşı iktidarın gerekli önlemleri almadığını vurgulayan Sarıbal, “Yine üreticiyi kendi haline terk ettiler. Bu yaklaşımla ne gıda enflasyonu azalır, ne tarım sektörü ayakta kalır, ne de kırsal bölgeler kalkınır. Üreticiye destek olmayan, felaketlere hazırlıksız yakalanan, zararı telafi etmeyen bir tarım politikası sürdürülebilir değildir” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Borsa güne nasıl başladı? Orta Doğu gerilimi borsayı nasıl etkiliyor? (17 Haziran 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,41 değer kazanarak 9.350,01 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 5,80 puan ve yüzde 0,06 artışla 9.355,81 puana çıktı. Bankacılık …

Hopi, 19 milyon müşterinin alışveriş alışkanlıkları analiz etti: 1 milyon kişi sadece tek renk giyiyor!

Hopi, 19 milyon müşterinin alışveriş alışkanlıkları analiz etti: 1 milyon kişi sadece tek renk giyiyor!

Mahfi Eğilmez: Gösteriş tüketimi

Mahfi Eğilmez: Gösteriş tüketimi

Sağlık raporu ücretli mi oldu, ne kadar?

2025 yılı itibarıyla sağlık raporlarına dair yeni bir dönem başladı. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerine yönelik güncel ücret tarifesini yayımlayarak, bazı sağlık raporlarının artık ücretli olacağını duyurdu. Peki, 2025 sağlık raporu ücretli mi oldu, ne kadar?

Vatandaş doları bırakıp altına kaçtı

İsrail-İran savaşı ile daha da büyüyen belirsizlikte altına yöneliş tüm dünyada altın fiyatlarına rekor kırdırdı. Uzmanlar ons altında 3 bin 700 dolar, gram altında 5 bin 500 TL’ye varan yıl sonu fiyat tahminleri yapıyor. Artan belirsizlik ise vatandaşın yatırım tercihini değiştirdi. vatandaş dolardan kaçıp altına yönelmeye başladı.

25 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti

Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Ekol Soğuk Çekme Demir Çelik Sanayi Ticaret A.Ş., mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Dev şirketin referansları arasında Arçelik, Tofaş, Ford Otosan, Türk Traktör ve Aselsan gibi büyük …