Yaşlanan Türkiye’de ilaç krizi kapıda: Dışa bağımlılık tehlike saçıyor

Türkiye’nin Nüfusu Yaşlanıyor ve İlaç Erişimi Zorlaşıyor

Türkiye’nin nüfusu giderek yaşlanıyor. Ülkemizde yerli ilaç molekülü geliştirilmediği için, özellikle yaşlılıkla ilişkili kronik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları ve onkoloji alanındaki ilaçlara olan talep artacak. Ancak fiyat artışları ve ABD Başkanı Trump’ın uyguladığı tarifeler nedeniyle hastaların hayati ilaçlara erişimi zorlaşacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Etkisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Ulusal Sağlık Enstitüleri, araştırma hibelerini sonlandırmaya başladı. Gıda ve İlaç Kurumu’nda (FDA) küçülmeye gidildi.

Dünyada 2 Trilyon Dolarlık Bir İlaç Sektörü

Nefes Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye’nin de benzer adımlardan etkilenmesi bekleniyor. Dünya genelinde 2 trilyon dolarlık bir ilaç sektörü bulunuyor. Bu sektörde kullanılan moleküllerin çoğu ABD ve diğer ülkelerde üretiliyor. Boston merkezli Appleton Partners’dan Yaşam ve Sağlık Bilimleri Direktörü Dr. Kemal Oğuz Kalafat, Türkiye’nin dışa bağımlı kaldığı sürece olumsuz gelişmeler ve pandemilerden etkileneceğini belirtti.

‘İlaç Fiyatları Her Yıl Artacak’

Kalafat’a göre, Türkiye yıllık ilaç ithalatından kaynaklı 6 milyar dolarlık cari açık veriyor ve bu miktar her yıl artıyor. İlaç fiyatlarındaki sürekli artış nedeniyle emekli maaşı alan bir kişinin ilaçlara ulaşması zorlaşıyor. Türkiye’nin ilaç sektörüne daha fazla eğilmesi gerektiğini vurgulayan Kalafat, ülkenin kendi ilaç molekülünü geliştirmesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye’nin Kendi İlaç Molekülü Olacak”

Dr. Kemal Oğuz Kalafat, Appleton Partners olarak Türkiye’de kalp stentlerine alternatif bir ilaç geliştirmek istediklerini ve bu doğrultuda ilaç şirketleriyle görüştüklerini açıkladı. Kalafat, Türkiye’nin kendi ilaç molekülünü geliştirme hedefine destek olmak için çalıştıklarını belirtti.

Related Posts

Piyasada siyaset tedirginliği

Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale etmesi ve kuru kontrol altında tutmak için rezerv satması bekleniyor. Ekonomistler istikrarsızlığın güveni sarstığını ve yatırımların önünü kestiğini vurguluyor.

Tarımsal hasılada rekor! Bakan Yumaklı açıkladı: Dünyada ilk 7 ülke arasına girdik

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Tarımsal hasıla 2024’te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı, böylece dünyada ilk 7 ülke arasına girdik” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı: Ülkemiz ilk defa 70 milyar dolar sınırını aştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirtti.

Gözler Fed tutanaklarında: Piyasalarda gelecek hafta neler izlenecek?

Küresel piyasalarda yön arayışı sürerken, yatırımcılar gözlerini bu hafta yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarına çevirdi. Trump’ın sert ticaret çıkışları, vergi indirimi yasası ve güçlü gelen istihdam verileri piyasaları etkilerken, Asya ve Avrupa’da ticaret belirsizlikleri risk iştahını zayıflattı. ABD’de faiz indirimi beklentileri azalırken, Wall Street endekseleri rekor tazelemeye devam etti.

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.

‘Yapay zekâ videolarına kanmayın’

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ dolandırıcılığına karşı uyardı.