TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli: ‘Aşı Kültürü Osmanlı’dan Geliyor’

Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: “Osmanlı’dan Gelen Aşı Kültürüyle Büyük Potansiyele Sahibiz”

Aşılama konusundaki farkındalığın artmasıyla ilerlemenin mümkün olduğunu belirten Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri’de düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, “Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz” ifadesini kullandı.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri Aile Platformu, Sağlık ve Medeniyet Derneği ve Hekimhane Tıbbiyeli Gençler Kulübü tarafından gerçekleştirilen ‘Aşılar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ adlı program, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Programa, Kayseri İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, KAYÜ Rektörü Kurtuluş Karamustafa ve diğer sağlık sektörü temsilcileri katıldı.

Aşıların gelişimi ve etkileri hakkında bilgi veren uzmanlar, Covid-19 aşısının güvenli olduğunu vurguladılar. ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirmesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşı konusundaki tarihi gerçeklerden ve Türkiye’nin aşı kültüründeki önemli yere vurgu yaptı.

Özdarendeli, “Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden bu kültür, ülkemizin aşı konusundaki potansiyelini ortaya koyuyor. Geçmişte ürettiğimiz çeşitli aşılarla adını duyurmuş bir ülke olmamıza rağmen, maalesef son yıllarda bu alandaki faaliyetlerimizi göremedik. Ancak son dönemde yürütülen projeler ve çalışmalarla bu eksiklik giderilmeye çalışılıyor. Aşıya verilen önem ve farkındalık arttıkça, ülkemizin aşı üretimi konusundaki potansiyelinin de artacağına inanıyorum” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / EREN KAN – Genel

Related Posts

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Alzheimer hastalığı sadece genetik olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beslenme düzenindeki bozuklukların beyin sağlığını nasıl tehdit ettiğini çarpıcı şekilde anlattı.

Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Bazıları neden yaşlanmaz? Yaşını göstermeyenlerin 6 büyük sırrı

Bazıları sanki zamanı durdurmuş gibi! Ne pahalı kremler kullanıyorlar ne de estetik operasyonlara başvuruyorlar, yine de gençliklerini koruyorlar. Peki, bu nasıl mümkün? Dr. Sefanur Dalarslan Karakaya “genç kalma” halinin sırrı günlük alışkanlıklarda saklı olduğunu belirtti. İşte yaşlanmayı geciktiren ve sağlıklı, genç bir yaşam (longevity) sürdüren insanların 6 temel alışkanlığı.