Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Gıda Kimyası ve İnsan Beyni Arasındaki İlişkiye Dair Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Önemli Açıklamalar!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini vurguladı. Tarhan, beyin-bağırsak aksı ve nöro beslenme alanının bu ilişkiyi araştıran kilit alanlar olduğunu belirtti.

Beyin ve beslenme arasındaki ilişkiyi araştıran nöro beslenme biliminin önemine değinen Tarhan, yapılan araştırmaların tüketilen besinlerin davranışları ve kişiliği nasıl etkilediğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Bu etkilerin epigenetik mekanizmalarla nesiller boyu aktarılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azaltarak depresyon riskini artırdığını vurguladı. Aynı zamanda yapılan araştırmaların beyinde mikroplastik tespit ettiğini ve bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici bir sonucu olduğunu kaydetti.

Otizmde beslenme ve bağırsak mikrobiyotasının rolüne değinen Tarhan, özellikle çocuklarda bu unsurların incelenmesi gerektiğini ve beyin üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini belirtti. Dünyada otizm vakalarının arttığını ve tanının yanı sıra klinik vakalarda da ciddi bir artışın yaşandığını açıkladı.

“Alzheimer Hastalarında Obezite Sıkça Görülüyor”

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğunu vurgulayan Tarhan, obezitenin Alzheimer hastalarında sıkça görülmesinin beyindeki hücrelerin erken yıpranmasına ve Alzheimer riskinin artmasına neden olduğunu belirtti. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin bu süreci tetiklediğine dikkat çekerek, obezitenin fiziksel ve zihinsel sağlık için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti. Duygusal yeme tarzının da obeziteye yol açabileceğini belirten Tarhan, Türkiye’nin obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu söyledi.

Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye vurgu yapan Tarhan, nörokimyanın geleceğinin açlığı ve tokluğu etkileyen yeni ilaçların keşfine yönelik olduğunu belirtti. Geleceğin bu alanda olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.