Japonya’dan ABD’ye atom bombası tepkisi

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, yaptığı açıklamada, Graham’ın hafta sonu ülkesinin, İsrail’e silah sağlama gerekliliğine yönelik benzetmesini kabul edilemez bulduğunu bildirdi.

Bakan Kamikawa, “Ortadoğu’daki mevcut durum göz önüne alındığında, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarını örnek alan bir tartışmanın gündeme getirilmesi kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Graham’ın değerlendirmesini insanlık ruhuyla bağdaşmayan ve oldukça talihsiz şeklinde niteleyen Japon Bakan, Hiroşima ve Nagazaki felaketlerinin asla tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı ve ülkesinin, nükleer silahların yıkıcı gerçekliğinin doğru bir şekilde anlaşılmasını teşvik etmeyi hedeflediğini söyledi.

ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, NBC kanalında yayımlanan “Meet the Press” programında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin konuşmuştu.

“İkinci Dünya Savaşı’nda, Hiroşima ve Nagazaki’ye bomba atarak savaşı sonlandırmaya karar verdik. Bu doğru bir karardı” diye konuşan Graham, “İsrail, Yahudi bir devlet olarak ayakta kalabilmen için gereken her şeyi yapmaya hakkın var” ifadelerini kullanmıştı.

Graham, “Kaybetme lüksü olmayan bu savaşı sonlandırmak için İsrail’e ihtiyaç duyduğu bombaları sağlayın, ayrıca zayiatı en aza indirmek için onlarla çalışın” demişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Refah’a büyük bir saldırı düzenlemesi halinde İsrail’e silah yardımlarını askıya alacağını söylemiş, Biden’ın bu açıklamasına hem ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den hem de İsrail tarafından tepki gelmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir