Piyasada siyaset tedirginliği

CHP’li belediyelere yapılan operasyonlar son zamanlarda artış gösteriyor ve bu durum sadece siyaseti değil, ekonomik piyasaları da etkiliyor. Son bir hafta içinde Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarının gözaltına alınmasıyla birlikte CHP’li belediyelere yapılan operasyon sayısı 17’ye ulaştı. Ekonomistler, CHP’ye yönelik operasyonların genişlemesiyle birlikte piyasada olumsuz bir atmosferin oluşabileceğini belirtiyor ve uzun vadede ekonomide kalıcı zararlar olabileceği konusunda uyarıyor. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kurda hareketlenme beklediklerini ancak 19 Mart’taki kadar güçlü olmayacağını ifade ediyor. Geçtiğimiz hafta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Merkez Bankası, döviz piyasasındaki hızlı yükselişi önlemek amacıyla yaklaşık 4 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan müdahalede bulunduğunu duyurmuştu.

Eryılmaz, Merkez Bankası’nın bu sefer sürece daha hazırlıklı olduğunu vurgulayarak, “19 Mart’tan sonra siyaset kaynaklı piyasa algısını bozacak bir durum yaşanmayacağına dair bir inanç vardı. Ancak son operasyonla bu inanç zedelendi. Bu nedenle şirketler dövize yönelecek olsa da Merkez Bankası hızla müdahale edecek ve döviz satışı yapacak. Bu durum kaçınılmaz olarak rezervlerin azalmasına neden olacak. Ne kadar rezervin satılacağı ise kritik öneme sahip” diyor.

‘UZUN VADEDE KALICI ZARAR’

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir’e göre, piyasalardaki dalgalanmaların yanı sıra Türkiye’deki Merkez Bankası müdahalelerinin şeffaf olmaması büyük bir sorun teşkil ediyor. Demir, “Merkez Bankaları, bu rezervleri uluslararası ve ekonomik şoklara karşı dış ilişkilerde denge sağlamak ve finansal istikrarı korumak için tutar. Ancak Türkiye’de bu rezervler yaratılan krizler için harcanıyor. Bu da maliyeti arttırıyor” uyarısında bulunuyor. Demir, ekonomide istikrarın siyaset ve hukuka bağlı olduğuna ve özellikle yabancı yatırımcının Türkiye’yi riskli bir ülke olarak gördüğüne dikkat çekiyor ve “Müdahaleler kısa vadede denge sağlayabilir ancak uzun vadede kalıcı zararlar ortaya çıkabilir” diyor.

‘OLUMSUZLUĞUN İSTİKRARI’

Ekonomist Arda Tunca ise, “Bu siyasi atmosferde, reel sektörün plan yapması ve öngörüde bulunması neredeyse imkansız” derken Merkez Bankası’nın istikrarı sağlama yeteneğinin önemli ölçüde zayıfladığını belirtiyor. Tunca, Türkiye’nin iç ve dış kaynak akışının sürekliliğini sağlamak için oldukça yüksek bir risk primi ödediğine dikkat çekiyor, olumsuz bir sürecin piyasalar tarafından beklendiğini ve dolayısıyla 19 Mart sonrası gibi keskin ve ani tepkiler beklenmediğini belirtiyor. Tunca, asıl sorunun şurada olduğunu söylüyor: “TCMB, hala 2021-2023 dönemindeki irrasyonel politikaların etkisinden kurtulamadı. Bu dönemde, para politikasının temel araçları yerine bankacılık sektörüne yönelik yapılan müdahalelerle, verimli reel sektör projelerine kredi verilmesi engellendi. Bu da kaynak tahsisinin sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışmasını engelledi ve finansal sistemin kredi akışı tıkandı. Bu politika yaklaşımı bugün de büyük ölçüde devam ediyor.”

Related Posts

Tarımsal hasılada rekor! Bakan Yumaklı açıkladı: Dünyada ilk 7 ülke arasına girdik

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Tarımsal hasıla 2024’te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı, böylece dünyada ilk 7 ülke arasına girdik” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı: Ülkemiz ilk defa 70 milyar dolar sınırını aştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirtti.

Gözler Fed tutanaklarında: Piyasalarda gelecek hafta neler izlenecek?

Küresel piyasalarda yön arayışı sürerken, yatırımcılar gözlerini bu hafta yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarına çevirdi. Trump’ın sert ticaret çıkışları, vergi indirimi yasası ve güçlü gelen istihdam verileri piyasaları etkilerken, Asya ve Avrupa’da ticaret belirsizlikleri risk iştahını zayıflattı. ABD’de faiz indirimi beklentileri azalırken, Wall Street endekseleri rekor tazelemeye devam etti.

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.

‘Yapay zekâ videolarına kanmayın’

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ dolandırıcılığına karşı uyardı.

Dikkat! ÇKS kaydınız varsa emekli maaşınız kesilebilir!

Türkiye’de binlerce çiftçi için 15 Temmuz 2025 sıradan bir tarih olmayacak. O gün itibarıyla Ziraat Odası’na kayıtlı olup Sosyal Güvenlik Kurumu’nda BağKur tescili bulunmayan çiftçiler için yeni bir dönem başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK …