ÖSYM’den TOEFL ve IELTS standartlarında dil sınavı: e-TEP

ÖSYM, e-TEP Uygulaması İle İngilizce Dil Sınavlarını Uluslararası Düzeye Taşıyor

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası ölçekte bir dil sınavı olarak planlanan e-TEP uygulaması final aşamasına gelmiş durumda. Uygulama, okuma, dinleme, konuşma ve yazma bölümlerinden oluşacak.

Bu uygulamanın amacı, İngilizce dil becerilerini Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR) ile uyumlu şekilde değerlendirmek ve adaylara B1, B2 ve C1 düzeylerinde geçerli ve güvenilir bir İngilizce dil yeterlilik sertifikası sunmaktır.

Ayrıca, e-TEP ile TOEFL, IELTS ve PTE gibi uluslararası sınavların standartlarına sahip bir uygulamanın Türkiye’ye kazandırılması hedeflenmektedir.

Yerli bir uygulama olması sayesinde dışa bağımlılığın azalacağı ve yurt dışına döviz çıkışının engelleneceği belirtilen açıklamada, e-TEP’in yurt dışındaki adaylar için de tercih edilen bir sınav haline gelmesi ve Türkiye’ye döviz girişine katkı sağlaması beklenmektedir.

ÖSYM’nin e-TEP için Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da elektronik sınav merkezleri planladığı ve başvuruların 30 Haziran-7 Temmuz 2025 tarihleri arasında “https://odeme.osym.gov.tr” adresinden alınacağı bildirilmiştir.

Güçlü bir Kuramsal Altyapı ve Standardizasyon İmkânı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamalarına göre, e-TEP sınavı İngilizcenin dört temel dil becerisini bilgisayar üzerinden ölçen güvenilir bir sınavdır. Bu sınavın Avrupa Ortak Başvuru Metni’ni referans alarak dil yeterliliğini en güvenilir şekilde ölçmeyi amaçladığı belirtilmiştir.

Buna ek olarak, sınavın Türkiye’deki dil öğretimine olumlu etkileri olacağı ve İngilizce öğrenen adayların güçlü ve zayıf yanlarını görebileceği bilimsel sonuç raporlama sistemi ile destekleneceği ifade edilmiştir.

B1-B2-C1 Düzeyinde Bir İngilizce Ölçüm Uygulaması

Prof. Dr. Ersoy’un belirttiğine göre, e-TEP, Avrupa Ortak Başvuru Metni’ne uygun şekilde geliştirilmiş ve İngilizce becerilerini B1-B2-C1 düzeylerinde değerlendiren bir uygulamadır. Son teknolojik gelişmeleri yansıtan bu uygulama, İngilizce öğretimine, öğrenimine ve ölçümüne önemli katkılarda bulunacaktır.

Related Posts

İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM),  Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı (E-Tep) başvurularının başladığını duyurdu.

LGS sınav sonuçları sorgulama ekranı 2025 MEB.gov.tr | LGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2025, açıklandı mı, sonuçlara nereden bakılır? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuç tarihi açıklandı!

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları tarihi yaklaşırken, gözler de Milli Eğitim Bakanlığı duyurularına çevrildi. Ortaokul 8’inci sınıfta eğitim gören 1 milyondan fazla öğrenciye yönelik yapılan LGS sınav sonuçları değerlendirmeleri başladı. LGS kapsamındaki merkezi sınavın cevap anahtarı ile netlerini hesaplayan öğrenciler, bir yandan da LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2025? sorusuna yanıt aramaya başladı. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) takvimine göre LGS sonuçları açıklandıktan sonra tercih maratonu başlayacak. Tüm dikkatler şimdi ‘LGS sınav sonuçları açıklandı’ duyurusunda. Peki, LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, açıklandı mı? LGS sonuçlarına nereden bakılır? İşte, MEB takvimi

AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

Üniversiteye girişin en önemli adımı olan bu sınav maratonunda, ÖSYM’nin belirlediği sınav kuralları adaylar için büyük önem taşıyor. Peki, AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

YKS’de TYT olmadan AYT sınavına girmek mümkün mü? TYT’ye girmeyen AYT’ye girebilir mi?

YKS’de TYT olmadan AYT sınavına girmek mümkün mü sorusu merak ediliyor. YKS sınavında TYT zorunlu mu sorusu, pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Peki, AYT zorunlu mu, TYT’ye girmeyen AYT sınavına girebilir mi? İşte, ÖSYM’nin konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamalar

YKS’de kalem silgi veriliyor mu? AYT’de tekrar kalem verilecek mi?

ÖSYM tarafından düzenlenen YKS oturumları 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan YKS TYT oturumu ile sınavlarda ilk gün tamamlanacak. Adaylar 22 Haziran Pazar günü ise AYT oturumuna girecek. AYT’de yeni kalem ve silgi veriliyor mu? sorusu da bu bağlamda araştırılıyor. Peki, AYT’de ayrı kalem ve silgi olacak mı? İşte cevabı…

Zilhicce ayı bitti mi, ne zaman bitecek? Diyanet İşleri Başkanlığı Hicri Takvimi: 2025 Zilhicce ayı son günü

Kurban Bayramının (Zilhicce Ayının 10 – 11 -12 ve 13. günlerinde kutlanır) geride kalmasıyla birlikte Zilhicce Ayı son tarihi merak edilip araştırılıyor. Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Hicri ayların başlangıcı ve bitişi bir önceki başlangıç ve bitiş tarihinden 10 – 11 gün daha erken bir tarihe denk geliyor. Hesaplamalar ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılıyor. Peki, 2025 Zilhicce ayı ne zaman bitecek? İşte merak edilip araştırılan tarihle ilgili ayrıntılar…