9. Yargı Paketi bayramdan sonra Meclis’e geliyor… Casusluk için özel madde

Türk Ceza Kanunu’nun casusluk ile ilgili 328’inci maddesi “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden kimseye on beş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir” hükmünü içeriyor. Ancak başka bir ülke ve istihbarat örgütleri adam kaçırmak, Türkiye’de bulunan bazı kişileri takip etmek, bilgi-belge toplamak gibi eylemler bu kapsamda değerlendirilemiyor.

AKP’nin bayram sonrasında TBMM Başkanlığına sunacağı yargı paketinde casusluk suçu ile ilgili özel bir madde yer alacak. Buna göre Türkiye’de başka ülke ve istihbarat örgütleri adına suç işleyen, adam kaçıran, belge, bilgi toplayanlara 3 ila 7 yıl arasında hapis cezası verilecek. Savaş dönemlerinde ise bu ceza arttırılacak.

Sabah gazetesine konuşan AKP kurmayları TCK’ya eklenmesi öngörülen madde için “Bu düzenlemenin etki ajanlığıyla, Gürcistan’daki düzenlemeyle alakası yok. Gazetecilerin tutuklanacağı gibi şeyler doğru değil. Tamamen yabancı ülkeler adına Türkiye’de suç işleyenlerin tanımı yapılıyor. Çerçeve çok net olarak çiziliyor. Etki ajanlığı olarak algılanacak bir durum yok. Bunlara hapis cezası verilecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir